Η σημασία των κατάλληλων κουφωμάτων στην εξοικονόμηση ενέργειας

Η ενεργειακή κρίση και τα υψηλά κόστη που απαιτούνται για θέρμανση ενός χώρου επαναπροσδιορίζουν την ανάγκη εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων. Η οικονομία δεν μπορεί πλέον να εξασφαλιστεί με επιλογή του Α ή του Β θερμαντικού μέσου αφενός γιατί οι τιμές σε πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο και καυσόξυλα είναι από πολύ έως αβάσταχτα πολύ ακριβές, αφετέρου γιατί δεν είναι προβλέψιμη η διακύμανσή τους.
Αποτελεί μονόδρομο λοιπόν, να περιοριστούν στο χώρο οι απώλειες θερμότητας. Τα σύγχρονα, στεγανά, θερμομονωτικά κουφώματα μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Γι αυτό ακριβώς όλα τα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» περιλαμβάνουν ως βασική επιλογή την αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα, σύγχρονα, υψηλής θερμικής απόδοσης. Γνωρίζετε ότι η εξοικονόμηση τους κόστους θέρμανσης μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πενταψήφιο ποσό σε δέκα έως δεκαπέντε χρόνια (ανάλογα βέβαια το εμβαδόν του χώρου και τις συνολικές παρεμβάσεις μόνωσης που θα έχουν υλοποιηθεί);

Αλλά ακόμη και η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με σύγχρονα, μονωμένα συστήματα PVC-U μπορεί να επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος θέρμανσης και κατ’ επέκταση στην τσέπη σας.
Ειδικά για κτίρια με μεγάλα ανοίγματα τα κουφώματα καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό πόση θερμότητα μένει στους εσωτερικούς χώρους. Η απώλεια θερμότητας μέσω των παραθύρων, ειδικά όταν πρόκειται για παλαιού τύπου, μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει το 40% της συνολικής θερμικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ που καταναλώνετε για ενέργεια τα 40 χάνονται και πληρώνετε νέο ποσό για να αναπληρωθεί η ενέργεια που χάθηκε. Και αυτό είναι μία αέναη διαδικασία.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παλιά παράθυρα έχουν τέσσερις έως δέκα φορές υψηλότερες απώλειες ενέργειας από ό,τι τα σύγχρονα παραθύρων με διπλό γυαλί θερμομόνωσης. Αυτό αφορά τουλάχιστον όλα τα παράθυρα που εγκαταστάθηκαν πριν από το 1995.
Πως μπορεί όμως να προσδιοριστεί η ενεργειακή απόδοση ενός παραθύρου ή συστήματος κουφώματος; Από την τιμή U η οποία καθορίζει πόση θερμική ενέργεια χάνεται προς τα έξω. Δηλαδή, όσο μικρότερη είναι η τιμή U, τόσο υψηλότερη είναι η θερμομόνωση που επιτυγχάνεται.

Είναι αρκετή όμως η επιλογή του κατάλληλου κουφώματος; Αν έχετε επιλέξει κούφωμα με το κατάλληλο προφίλ, τον σωστό υαλοπίνακα και την ποιοτική κατασκευή, τότε μένει να εξασφαλίσετε ότι η εγκατάσταση θα γίνει από εξειδικευμένους και έμπειρους στην εγκατάσταση κουφωμάτων τεχνικούς.